Alco2jet gaspatron är en populär co2 cylinder för kolsyremaskiner. Den passar till sodastreamers som t ex SodaStream och Wassermaxx och är ofta den gaspatron man får med sin Sodastream vid nyköp. Alco2jet gaspatron är tillverkad i lätt aluminium och är en av de säkraste gaspatronerna på marknaden idag. En Alco2jet gaspatron räcker till att göra ca 50-60 liter kolsyrat vatten med en vanlig sodastreamer.
Allt fler väljer att kolsyra sitt eget vatten, genom att göra detta värnar man om miljön. Folk dricker mer kolsyrad dryck än någonsin och frakten av all denna dryck världen över gör sitt till för miljöförstöringen. Genom att kolsyra sitt eget kranvatten bidrar man inte till utsläppen från lastbilsfrakterna och onödigt avfall genom flaskor och burkar som inte återanvänds.
När man köper en sodastreamer får man alla nödvändiga tillbehör som gaspatron och PET-flaska/-or. PET-flaskan kan diskas och återanvändas och gaspatronen byter man in eller fyller på när den tar slut. Man kan förstås köpa nya gaspatroner också, men det är både dyrt och onödigt. En ny gaspatron kostar flera hundra medan ett inbyte eller en påfyllning ofta kostar under hundralappen. Vad ska man förresten med en massa tomma gaspatroner att göra?
Kolsyra uppstår naturligt när socker får jäsa i syrefattig miljö, det är så man får bubblor i exempelvis öl och cider. Den kemiska benämningen för gasen kolsyra är co2 och när denna gas blandas med vatten bildas små bubblor av koldioxid. Det är dessa små bubblor som kittlar så härligt på tungan när man dricker kolsyrade drycker.
Kolsyremaskiner finns idag att köpa lite överallt, de stora märkena är SodaStream och Wassermaxx, men modellerna är många och varierade. Man kan hitta en duglig sodastreamer för runt 600 kronor, medan en mer avancerad variant kan gå loss på flera tusen. Designen på kolsyremaskinen spelar naturligtvis också med i prisspelet, en läckert designad sodastreamer behöver inte vara bättre än en lite mer ordinär variant, men priset kan skilja markant. Vissa dyrare kolsyremaskiner kan dock ha finesser som de billigare saknar.
Olika kolsyremaskiner ger i princip samma mängd av kolsyra genom att man väljer hur mycket man kolsyrar – man kan alltså kolsyra extra flera gånger. En maskin sticker emellertid ut här, SodaStreams flaggskepp och testvinnare: SodaStream Design. Med soda stream Design can man få i mer kolsyra än med någon annan modell.
En egen kolsyrekran kan vara av intresse för den riktige bubbelfantasten, men är lite mer av ett projekt att få till.
Läsk är populärt idag och med en egen sodastreamer fixar man sin favoritläsk på ett par minuter. Sodastream smaker uppgår idag till 22 olika att välja bland, allt från härligt fruktiga till klassisk cola, light-varianter och svaga smaksättare för kolsyrat bordsvatten. En smakflaska räcker till upp till 12 liter vatten, med undantag för de lätta smaksättarna som kan räcka till upp till 50 liter. De flesta essenserna innehåller socker och/eller sötningsmedlet aspartam. Det finns många tillverkare, för den som inte gillar smaken av sötningsmedel har Bob (dom som gör så god saft) tagit fram en serie sötad med vanligt socker – precis som köpeläsk.
För den som gillar Ramlösa eller Loka med smak finns bordsvattenaromer. SodaStreams MyWater, AGA Wassermaxx aromer samts aromhusets stora sortiment på ca 20 smaker (finns fraktfritt på allt-fraktfritt.com).
Den som gillar mycket kolsyra och intensiv smak kan med SodaStream Design gör en dryck som inte går att köpa på flaska. Mycket kolsyra + en intensiv arom från Aroimhuset, t.ex. äpple eller hallon ger en helt ny typ av läskedryck, extremt uppfriskande. Dock inte något för den som bara vill ha lite kolsyra…
När det gäller själva gaspatronerna, eller co2 cylinders som de också kallas, så finns det en hel del på marknaden, bl a Sodastreams ypperliga Alcojet gaspatron och AGAs kolsyrepatron som också är väldigt bra. Alla kolsyrepatroner måste leva upp till stränga europeiska säkerhetskrav så vilken som är bra. Alco2jet gaspatron är det enda valet för den som vill hålla sig till SodaStreams produkter. Alla nya kolsyreflaskor passar i varandras maskiner, kopplingen är idag standardiserad så att olyckor med fel gas inte skall kunna ske.